Zdravje in zadovoljstvo na delovnem mestu

Leta 2017 sem se prvič udeležila delavnice o zdravem življenjskem slogu. Promotorji zdravja ene izmed zdravstvenih ustanov naj bi nas motivirali, da bi v svoj vsakdanjik pa tudi v svoj delovnik vključili vsaj deset minutni aktivni odmor, kjer bi imeli možnost razgibavanja na delovnem mestu. Roko na srce, vsi vemo, da stalno sedenje še kako škoduje našemu zdravju, saj smo več ur na dan praktično v stalni prisilni sedeči drži, kar povzroča ne malo bolezni in škode posamezniku.

Prepričali so me. In tako se je začelo. Tudi sama sem postala promotorka zdravja na delovnem mestu.

Dopoldanski delavnik je namreč za naš organizem izredno pomemben del dneva. Ni dovolj, da dopoldneve le preživljamo na delovnem mestu, moramo jih znati živeti. S tem bomo bolj produktivni; tako v službi, kot tudi doma. Tako bomo tudi bolj zdravi in zadovoljni. Živeti pomeni dejansko uživati življenje; biti zdrav in zadovoljen.

Kdo si tega ne bi želel, ko pa je tako malo potrebno?

Zdravje na delovnem mestu se začne na dveh področjih; z zdravo prehrano in gibanjem. To DVOJE je nujno.

Šele zdrav zaposleni lahko poskrbi za dobre odnose znotraj organizacije. Kdor je zdrav se lahko osredotoča tudi na uravnavanje stresa na delovnem mestu. Zdrav in zadovoljen zaposleni pa bo s tem izpolnil tudi svojo potrebo po svoji osebni samopotrditvi kot dobrem zaposlenem.

Pomislite! Kdor zaključi delavnik nekako po tretji uri popoldne, se v današnjem času skoraj zagotovo najprej le presede iz pisarne v avto… Podvrženi smo stresu na cesti, kar nas še dodatno izčrpa in ko pridemo domov nismo več zaposleni, temveč  stopimo v novo vlogo partnerja, starša ali pa gospodinje – ni pomembno. Marsikdo je mnenja, da mora v teh parih urah končno narediti nekaj zase. Nekateri si prvič v dnevu privoščijo preobilno, pozno kosilo, medtem ko drugi svoje telo obremenijo še z dodatnimi športnimi aktivnostmi (ker šport je zdrav in nujen). Zavedajte se, da oboje vaše telo le še bolj izčrpava.

Kaj torej delamo narobe?

Osredotočimo se na dvoje:

ZDRAVI OBROKI NA DELOVNEM MESTU

Menim, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva. Če lahko, ga pojejmo doma. V miru. Tega je najbolje zaužiti med 7.00 in 9:00 uro zjutraj. Pa naj bo sladek zajtrk. Po filozofiji kitajske medicine, sladkor zjutraj pospeši pretok energij po telesu. Seveda lahko jeste tudi slan zajtrk a naj bo to občasno. Nikakor pa ne smemo mešati sladko in slano skupaj v obroku. To pripelje do zastoja presnove in energij.

Če ne bomo vztrajno posegali po prigrizkih, si lahko v službi privoščimo tudi zdravo malico. Potrudimo se, da med zajtrkom in malico ne pijemo kave in tudi ne posegamo po sladkorjih. Pustimo želodcu čas, da prebavi zaužiti jutranji obrok. Raje si privoščimo malico, ki naj bo  krepčilna za telo. Presnova je namreč najbolj dejavna v dopoldanskem času, zato priporočam, da so dopoldanski obroki polni vitaminov in mineralov ter kakovostnih vlaknin.

V času delavnika lahko pojemo še tretji obrok, kosilo. Sami pa si lahko določite, kateri obrok bo za vas glavni. Malica ali kosilo. Pomislite na star pregovor, ki pravi: Kraljevi zajtrk, meščansko kosilo in beraška večerja. Menite, da je kosilo nujno sestavljeno iz predjedi, glavne jedi, solate in sladice? Motite se. Zaradi takšnih prepričanj tudi zbolevamo.

Če veste v naprej, da vam čas v prihodnjem dnevu ne bo dopuščal zaužiti zdravega obroka in da vam bo lažje in hitreje skočiti do bližnje pekarne ali celo do avtomata, potem si zdrav obrok pripravite dan prej doma in ga vzemite naslednji dan s seboj. Pomembno je, da si tudi na delovnem mestu vzamemo čas za zdrav in uravnotežen obrok.

Med delovnim časom lahko izkoristite tudi čajne kuhinje, saj uživanje hrane pred računalnikom ni primerno in tudi ni zdravo.

Vse kar boste dodatno pojedli so prigrizki. To niso kakovostni obroki. Zaradi njih se redite. Zaradi njih zbolevate. Prepričajte se, da je mogoče jesti zdravo in kakovostno tudi na delovnem mestu. In začnite to tudi prakticirati.

Več informacij o zdravih in praktičnih obrokih, pa o tem, katere hrane ne smemo kombinirati skupaj, boste prejeli na mojih predavanjih.

MINUTE ZA ZDRAVJE NA DELOVNEM MESTU

Saj veste, da je ogromno odvisno že od nas samih. Koliko vas je takih, ki delavnik presedite? Koliko krat se zakopljete v delo in pozabite celo na to, da ste žejni in da morate piti? Ali pa vas vsaj že pol ure tišči na stran pa se vseeno prepričujete, da nimate časa odtočiti? Ker morate narediti le še to, pa to… Svojemu telesu ne prisluhnete in ga zanemarjate. A hkrati pričakujete, da vam bo na stara leta še dobro služilo.

Menite, da si vsake toliko ne morete odtegniti nekaj minut, da bi se pretegnili in naredili nekaj pravilnih raztegovalnih vaj za svoje telo?

Kdo vam to preprečuje? Mogoče vi sami. Ne smemo iskati izgovorov, da ne bi bili zdravi. Stres, tempo življenja, preveč dela… Pogosto se izgovarjamo tudi na delodajalca, da nam nadrejeni tega ne bi nikoli dovolil. Motite se. Vsak ozaveščen delodajalec se zaveda, koliko škode mu povzročijo bolezni in bolniške odsotnosti. Vi in vaš dober delodajalec, tak, ki mu ni vseeno za zaposlene, tak, ki ceni zdravje vseh zaposlenih in stremi k viziji in zadovoljstvu svojega delovnega kolektiva, svojim zaposlenim ne bo odrekal možnost, da lahko naredijo nekaj zase ter posledično tudi za podjetje.

Menite, da si nikakor ne morete privoščiti niti pol ure razgibavanja v osemurnem delavniku? Menite, da si bosta z delodajalcem lažje privoščila večmesečno odsotnost z dela, ker boste zboleli?

Zapomnite si! Aktivni odmor, že deset minut na dan, zaposlene v trenutku razbremeni. Zbistrijo se misli in povrne se učinkovitost. V telesu zaposlenega se pospeši prekrvavitev. Manj zakrčenosti posledično pomeni več zdravja. Za zdravje je to neprecenljivo.

Vsak ima dolžnost, da poskrbi zase in za svoje zdravje. Naj to ne bo le dolžnost, naj bo to še obveznost, pravica in priporočilo za vse!

Več informacij o razgibavanju na delovnem mestu in o uravnavanju stresa, boste prejeli na mojih predavanjih.